Водич за приступ информацијама

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

СРЕДЊОБОСАНСКИ КАНТОН / КАНТОН СРЕДИШЊА БОСНА

СКУПШТИНА СРЕДЊОБОСАНСКОГ КАНТОНА

 

Стручна служба Скупштине Средњобосанског кантона

 

 

На основу члана 20. тачке 1. Закона о слободи приступа информацијама у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације Босне и Херцеговине", број 32/01), секретар Скупштине Средњобосанског кантона, уз сагласност предсједавајућег Скупштине Средњобосанског кантона и замјеника предсједавајућег Скупштине Средњобосанског кантона, дана 23. октобра 2008. године, објављује

 

 

                                                 В О Д И Ч

                                  ЗА ОСТВАРЕЊЕ ПРАВА

        ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА КОЈИМА РАСПОЛАЖЕ СКУПШТИНА СРЕДЊОБОСАНСКОГ КАНТОНА,  ОДНОСНО СТРУЧНА СЛУЖБА СКУПШТИНЕ СРЕДЊОБОСАНСКОГ КАНТОНА

 

 

  1. ПРАВО ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА

 

  1. Право приступа информацијама које су под контролом Скупштине Средњобосанског кантона, односно Стручне службе Скупштине Средњобосанског кантона (у даљњем тексту: информација) има свако правно и физичко лице.

Скупштина Средњобосанског кантона, односно Стручна служба Скупштине Средњобосанског кантона (у даљњем тексту: Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона) дужна је саопћити информације које су под њеном контролом, у складу с одредбама Закона о слободи приступа информацијама у Федерацији Босне и Херцеговине (у даљњем тексту: Закон), и то прописаном, односно установљеном процедуром.

 

  1. ОГРАНИЧЕЊЕ ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА

 

  1. Право приступа информацијама може бити ограничено само на начин и под увјетима прописаним Законом.

 

 

  1. УТВРЂИВАЊЕ ИЗУЗЕТАКА

 

            Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона, као орган, утврдит ће изузетом од саопћавања ону информацију која је у супротности са интересима и околностима утврђеним у Закону, након свестране процјене сваког појединог случаја, а нарочито:

а)         ако утврди изузетак у смислу чланова 6., 7. и 8. Закона, за цијелу информацију или дио информације

б)        ако, након обављеног испитивања јавног интереса у смислу члана 9. Закона, утврди да саопћавање није у јавном интересу

 

  1. ИСПИТИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА

 

  1. Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона ће обавезно провести испитивање јавног интереса у складу с чланом 9. Закона.
  2. Приликом испитивања јавног интереса, Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона ће узети у обзир сваку корист и штету које могу проистећи из саопћавања информације засноване на елементима у односу на које би се могло цијенити хоће ли бити повријеђена лична приватност трећег лица, легитимни циљеви Федерације Босне и Херцеговине (у даљњем тексту: Федерација) те повјерљиви комерцијални подаци трећих лица.
  3. Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона ће саопћити тражену информацију без обзира на изнимке прописане члановима 6, 7. и 8. Закона које је Стручна служба Скупштине Кантона утврдила изузетим од саопћавања, ако је саопћавање у јавном интересу.
  4. Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона ће, у складу с чланом 9. тачком 3. Закона, информацију саопћити након истека рока од 15 дана од пријема рјешења, против којег се може изјавити жалба органу надлежном за одлучивање о жалби у даљњем року од осам дана од дана пријема рјешења.

Осим права на изјављивање жалбе, корисник информације из рјешења има право обратити се институцији Омбудсмана Федерације Босне и Херцеговине.

  1. Ако је дио информације утврђен као изузетак, Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона издваја тај дио и саопћава остатак информације, осим ако, услијед овога раздвајања, информација није постала неразумљива.

 

  1. ПОСТУПАК ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА

 

  1. Захтјев за приступ информацијама (у даљњем тексту: захтјев), у писаној форми, подноси се Скупштини Кантона, односно Стручној служби Скупштине Кантона, на једном од службених језика у Федерацији.
  2. Захтјев мора имати довољно података о облику, односно о природи информације како би се омогућило да давалац информације (Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона), уз разуман напор, пронађе и стави на увид тражену информацију.
  3. Захтјев мора потписати лице које информацију захтијева, с уписаном тачном адресом пребивалишта, односно боравишта и ЈМБ-а.
  4. Захтјев се предаје преко административно-техничког секретара у Скупштини Кантона, односно Стручној служби Скупштине Кантона.
  5. Захтјев који се односи на личну информацију подносиоца захтјева, подносилац захтјева, осим претходно наведених података и увјета, може поднијети само физичко лице на које се захтјев односи, односно његов законски заступник или лице које је подносилац захтјева писмено овластио за приступ информацији.
  6. Ако захтјев подноси физичко лице на које се захтјев односи, дужно је потписати захтјев и показати прописану личну исправу с фотографијом, а ако захтјев не подноси физичко лице на које се захтјев односи, то лице је дужно потписати захтјев и показати прописану личну исправу с фотографијом те доказ о законском заступању, односно пуномоћ, као и копију личне исправе подносиоца захтјева.
  7. Службеник Стручне службе Скупштине Кантона овлаштен за информисање је секретар Скупштине Кантона Есма Вајзовић.

 

  1. НЕМОГУЋНОСТ ПОСТУПАЊА У СКЛАДУ СА ЗАХТЈЕВОМ

 

  1. Ако Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона није у могућности удовољити захтјеву због непостојања претходно наведених формалних увјета прописаних чланом 11. ставом 2. Закона, рјешењем ће обавијестити подносиоца захтјева да захтјев не може бити обрађен из наведених разлога.
  2. Против рјешења из тачке 1. овога ођељка може се изјавити жалба органу надлежном за њено разматрање, с трошковима, и с правом обраћања институцији Омбудсмана у Федерацији Босне и Херцеговине.

 

  1. ПОСТУПАЊЕ НАКОН ПРИЈЕМА ЗАХТЈЕВА

 

  1. Након што Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона размотри захтјев и одобри приступ информацији, у цијелости или ђелимично, донијет ће рјешење те га достави подносиоцу захтјева.
  2. Рјешење наведено у тачки 1. овога ођељка садржи:

- обавјештење о могућности личног приступа информацији у просторијама Скупштине Кантона

- обавјештење о могућности умножавања информације и о трошковима умножавања, с тим да се умножавање информације омогућава након обављене уплате

- у прилогу, копију тражене информације, ако се копија осигурава бесплатно

  1. Ако Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона одбије приступ информацији у цијелости или ђеломично, донијет ће рјешење којим ће обавијестити подносиоца захтјева.
  2. Рјешење наведено у тачки 3. овога ођељка садржи:

- законски разлог за изузеће тражене информације

- поуку о праву на жалбу, уз трошкове, као и о праву на обраћање институцији Омбудсмана Федерације Босне и Херцеговине

  1. Рјешење из тачака 1. и 3. овога ођељка достављају се што је прије могуће, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтјева, а тај рок се може продужити, о чему подносилац захтјева мора бити обавијештен на погодан начин.

 

  1. ТРОШКОВИ УМНОЖАВАЊА

 

  1. Скупштина Кантона, односно Стручна служба Скупштине Кантона не наплаћује таксу за поднесене захтјеве, рјешења или обавјештења у смислу Закона.
  2. Подносиоцу захтјева одређује се цијена само за трошкове умножавања и утврђује се у складу са Упутством за провођењем Закона о слободи приступа информацијама у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације Босне и Херцеговине", број 57/01).
  3. Подносилац захтјева, за сваку страницу стандардне величине која прелази 10 (десет) првих бесплатних страница, дужан је платити 0,50 КМ по страници, 10,00 КМ по дискети, за електронску документацију, односно 5,00 КМ по страници за нестандардну величину папира.
  4. Средства за трошкове умножавања информације потребно је уплатити на депозитни рачун Средњобосанског кантона, број: 3380002210020912, с позивом на број: 10020001, врста прихода 721 119, шифра опћине – 091, ИД 4236135650003.

 

  1. ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

 

  1. Овај водич налази се у Стручној служби Скупштине Кантона а објавит ће се у "Службеним новинама Средњобосанског кантона".

Број контакт-телефона је 030-511-902, а  факса 030-518-316.

Образац захтјева за приступ информацијама, који је у прилогу овога водича, саставни је његов дио.

 

 

Број: 03-05-424/08                                                                                                                                                    СЕКРЕТАР СКУПШТИНЕ

  1. октобра 2008. Травник                                                                                                                                            Есма Вајзовић