Заступничка питања са XII. сједнице Скупштине/Сабора СБК/КСБ

Заступница Ирма Чорбић: Заступничко питање упућено Министарству здравства и социјалне политике

 


На основу члана 72.став 3. И члана 96.тачка б) Пословника Скупштине Средњобосанског кантона            ( Службене новине СБК/КСБ  бр.3/04 од 15.3.2004.г.) постављам

 


                                                                ПИТАЊЕ

На ИX.сједници Скупштине поднијела сам Иницијативу према Министарству здравства и социјалне политике за  измјену члана 26. у став 1. тачка 3. алинеја друга Закона о социјалној заштити,заштити ЦЖР-а и заштити породица са ђецом ( „Сл.новине СБК/КСБ“ бр: 10/05 ) због кршења основних људски права и једнакости међу споловима по члану 3. Закона о равноправности сполова у Босни и Херцеговини у којој би се поменута одредба члана БРИСАЛА.

Будући да до почетка ове Скупштине немам повратну информацију да ли се приступило наведеној измјени, молим одговор ресорног Министарства да ли су измјене извршене и ако нису разлог зашто нису.

 


Заступница Ирма Чорбић: Заступничко питање упућено Заводу здравственог осигурања

 


На основу Пословника о раду Скупштине СБК, а што је у складу са чланком 72. , ставак(3), подносим заступничко питање Заводу здравственог осигурања СБК/КСБ.

Према Заводу здравственог осигурања СБК/КСБ о увођење у право за рефундирање трошкова уградње експандера након извршене мастектомије/односно ампутације дојке пацијентицама којима је указана потреба за истим.

 

 

 

 


Заступник Харис Канижа: Заступничко питање упућено Основој школи „Витовље“

У својству заступника Народа и Правде у Сабору Катона Средишња Босна, а на темељу чланка 96. Пословника Сабора Кантона Средишња Босна, подносим заступничко питање Сабору Кантона да се од Основне школе Витовље (опћина Травник) тражи достављање одговора ко је организовао и финансирао екскурзију малог броја ученика, запослених и трећих лица у Турску која се догодила крајем ове школске године, на који начин је организована, ко је одређивао списак путника и да ли су путници морали учествовати у плаћању трошкова екскурзије

                                                                          

Заступница Амела Харачић: Заступничко питање упућено Министарству  за рад, здравство и социјалну политику

На темељу чланка 72.ставак 3.Пословника Сабора Кантона Средишња Босна („ Службене новине СБК/КСБ „ бр.3/04 од 15.03.2004.г. ) постављам

ЗАСТУПНИЧКО ПИТАЊЕ

Колико има обитељи у Кантону Средишња Босна које имају троје или више ђеце?

 


  

Заступница Амра Хусељић: Заступничко питање упућено Кантоналној управи за цивилну заштиту КСБ

 

На темељу Пословника Сабора Кантона Средишња Босна, а што је сукладн с чланком 72., ставак (3) постављам заступничка питања:

 


Какав је статус уклањања мина са сумњивих површина у опћинама Среднобосанског кантона?

На који начин  и колико се пружа финансијска  подршка опћинама Средњобосанског кантона у циљу да имамо опћине без мина?

 


Заступник Елдин Делић: Заступничко питање упућено Кантоналном тужтељству

 


Темељем Пословника о раду Сабора Кантона, а сукладно с чланком 72. , ставак (3), подносим заступничко питање Кантоналном тужитељству КСБ.

Обзиром да се ближи обиљежавање 31. Годишњице злочина над Бошњацима села Лазине,опћина Нови Травник, искористио би прилику ду упутим заступничко питање које гласи:“ У којој фази су истраге и судски процеси за ратне злочине почињене над Бошњацима села Лазине у опћини Нови Травник?

Одговор на постављено питање молим да ми се достави у писменој форми.

 


Заступник Иво Шимуновић: Заступничко питање постављено Министарству просторног уређења, градње, заштите околиша, повратка и стембених послова

 


По захтјеву мјештана села Вукићевци и Купрешани, постављам питање министру просторног уређења. заштите околиша и повратка.Наиме, у насељу  је велико спремиште или одлагалиште.

Рабљених возила која се неконтролирано користе за секундарне сировине, испуштају уља и разноразни други отпадни материјали, што угрожава извориште и водоцрпилиште Ресника које је, ево, у изградњи за десну обалу Ријеке Врбаса за сва села. Дакле, изнад тог изворишта, што може пријетити здрављу и животу на том простору. Треба обићи, виђети, па се и увјерити уља се испуштају у поџемље. Знамо да 1 кап уља загађује 1000 л воде. То може произвести дуготрајне и непредвидиве посљедице на здравље људи. Стога молим информацију шта је урадила инспекција на терену не увиђевши то загађење и што кани учинити у наредном периоду јер се не примјећује да је ишта конкретно подузето на том простору.