Заступничка питања са XI. сједнице Скупштине/Сабора СБК/КСБ

Заступница Амела Харачић:

(Заступничко питање упућено Министарству здравства и социјалне политике)

„На основу става 3. члана 72. и тачке б) члана 96. Пословника Скупштине Средњобосанског кантона (''Службене новине Средњобосанског кантона'', број 3/04, 6/13 и 16/20) постављам питање:

Постоји ли у Средњобосанском кантону законска могућност кориштења породиљског боловања у трајању од годину дана за било којег родитеља тј. да ли то право може остварити и мајка и отац? Да ли има и колико очева који су у 2023. години и претходна три мјесеца 2024. године поднијели захтјев и јесу ли остварили то право и у којим опћинама Средњобосанског кантона? Којим кантоналним актом је регулисано ово право?

 


Заступник Илија Накић:

(Заступничко питање упућено Шумскопривредном друштву „Шуме Средњобосанског кантона“)

„Када ће Шумскопривредно друштво „Шуме Средњобосанског кантона“ санирати штету на цести Горњи Прићи – Краљевице  у дужини од 4,5 км, опћина Травник?“

 


Заступница Сузана Кришто:

(Заступничко питање упућено Влади Кантона)

„Молим да ми се достави податак колико је лица искористило олакшицу приликом куповине прве некретнине за становање на основу Закона о порезу на промет некретнина Средњобосанског кантона, на годишњем нивоу, од дана ступања на снагу Закона, разврстано по опћинама.

 


Заступник Елдин Делић:

(Заступничко питање упућено Кантоналном тужитељству)

„На основу става 3. члана 72. и Пословника Скупштине Средњобосанског кантона постављам заступничко питање:

Да ли је код вас на поступању предмет Тузлански конвој спаса? Ако јесте, у којој је фази? А ако није код Вас на поступању, онда да ми одговорите у којем тужилаштву се тај предмет налази?

 


Заступник Адмир Шкандро:

(Заступничко питање упућено Кантоналној управи за бранитеље)

„Од Кантоналне управе за браниоце Средњобосанског кантона, тражим одговор на сљедеће питање:

Тражим да ми доставите списак бранилаца који су остварили право на помоћ за суфинансирање у 2023. години. Наведену информацију доставити разврстану по годинама, с подацима: име презиме, опћина и износ додијељених средстава.“

 


Заступница Мелиса Кајмак:

(Заступничко питање упућено Кантоналном тужитељству)

„Користим право заступника, на основу Пословника о раду Скупштине Средњобосанског кантона, а што је у складу са ставом 3. члана 72., да поставим заступничко питање Кантоналном тужилаштву Средњобосанског кантона или надлежном тужилаштву или судској инстанци.

С обзиром да се ближи обиљежавање 31. годишњице злочина над бошњачким цивилним становништвом у Ахмићима, Доњој Вечериској и Старом Витезу, искористила бих прилику да упутим заступничко питање које гласи:

У којој фази су истраге и судски процеси за ратне злочине почињене над бошњачким цивилима на подручју опћине Витез? Конкретно, ради се о случајевима страдања Бошњака у Ахмићима, случај Тузланске колоне / конвоја, затим случај терористичког чина Цистерна, гђе су страдале сљедеће жртве: возач цистерне Мујо Шахман и 6 цивилних жртава: Хусеин Карахоџа, Фатима Грахић, Енес Шехић, Муневера Беговић и Мехмед Силновић, свирепо убиство командира Полицијске станице Витез Шабана Махмутовића, које се десило у самом центру града, убиства у кући Есада Алића званог Стаклар, у центру Витеза, гђе је убијена комплетна породица Топаловић: Беган, Фатима, Омер, Зијада, Амела, затим случај убиства Недима и Мире Злотрг, убиство Салема Топчића, убиство Хусе Крђалића у Ахмићима, убиства малољетне ђеце у Старом Витезу снајперским ђеловањем, циљано на цивиле, Адиса Градиновића и Амара Шехића, убиства у кући власника Јасмина Гризовића – његове супруге Семре Гризовић, Емине Карахасановић и њене кћерке Музафере и Катице Патковић, и осталих предмета који су покренути или пријављени и постоји могућност да се покрену, када би могли очекивати пресуде и задовољење правде, те када сте запримили посљедњу пријаву за ратни злочин над бошњачким цивилима с подручја опћине Витез?

 


Заступник Неџад Орман:

(Заступничко питање упућено Стручној служби Сабора КСБ)

„Клуб СДА тражи од Стручне службе Скупштине Средњобосанског кантона да нам достави колико је упућено заступничких питања Министарству образовања, науке, младих, културе и спорта у овом мандату, и на колико питања је стигао одговор?“