Заступничка питања са X. сједнице Скупштине/Сабора СБК/КСБ

Саборски заступник Анто Лозанчић:

(Заступничко питање упућено Влади Кантона и ресорним министарствима)

„Тко је мјеродаван за проведбу Закона о забрани пушења у затвореним угоститељским и другим објектима? Колико је казни издано за кршење наведеног Закона?

Образложење

С обзиром на то да је Закон донесен прије више од годину дана те да га готово нитко не поштује, сматрам да је важно да се почне примјењивати, бар у објектима у којима се услужује и конзумира храна.“

Саборска заступница Менсура Карић:

(Заступничко питање упућено Министарству унутарњих послова)

„1. Колико полицијских службеника у протеклој години и због чега је обавило изванредни лијечнички преглед како би се оцијенила његова радна способност?

Колико сте у протеклом времену примили пријава против полицијских службеника? Колико је стеговних поступака покренуто против полицијских службеника?“

 


Саборски заступник Анто Билић:

(Заступничко питање упућено Министарству правосуђа и управе)

Је ли Министарство правосуђа и управе упис у Регистар удружења/фондација обавило исти дан када је захтјев поднесен од једне скупштине, а о захтјеву друге скупштине се нисте очитовали – нисте ријешили ХКД НАПРЕДАК БУСОВАЧА?
Је ли Министарство прихватило и регистрирало потпуно нови СТАТУТ ХКД НАПРЕДАК БУСОВАЧА под изјавом да је унесено само неколико измјена, а према сазнању, цијели је Статут измијењен?

 


Замјеница предсједатеља Сабора Кантона Љубинка Атанасијевић:

(Заступничко питање упућено Влади Кантона)

„Познато нам је да је у посљедњих неколико мјесеци Влада Кантона Средишња Босна већ издала четири концесије за изградњу вјетроелектрана на Влашићу. Уговоре су потписали и ТЛГ, д. о. о., из Травника, и компаније ЕИБ Интернатионале, а. д., Бања Лука.

Моја питања у вези с вјетроелектранама гласе:

Је ли точно да се ради о концесијама гђе нема натјечаја, него заинтересиране особе подносе самоиницијативну понуду мјеродавном кантоналном тијелу?
По колико запослених имају те твртке?
Је ли точно да су концесије већ пренесене на неког другог концесионара и, ако јест, на кога?“

(Заступничко питање упућено Кантоналној управи за бранитеље)

„На темељу ставка (3) чланка 72. Пословника Сабора Кантона Средишња Босна, постављам питање Кантоналној управи за бранитеље: Зашто приликом доношења Правилника о остваривању права на стипендије није омогућено студентима прве године студија право аплицирања на натјечај за дођелу стипендија ђеци бранитеља за 2023./2024. академску годину?

 


Саборски заступник Адмир Шкандро:

(Заступничко питање упућено предсједнику Владе Кантона)

„Од предсједника Владе Кантона Средишња Босна тражим одговор на сљедећа питања:

Какав је тренутачни радноправни статус државног службеника равнатељ Уреда за еуропске интеграције, фондове, односе с јавношћу и квалитете према међународном стандарду Кантона Средишња Босна?
Колико је државних службеника и намјештеника запослених у кантоналним тијелима државне службе суспендирано с радних мјеста тијеком 2023. године због покретања казнених поступака или након што је потврђена оптужница против таквих особа?“

 


Саборски заступник Адмир Шкандро:

(Заступничко питање упућено Министарству финанција)

„Од Министарства финанција тражим одговор на сљедећа питања:

- Је ли против намјештеника који у оквиру Министарства финанција обавља послове радног мјеста благајник проведен стеговни поступак или неки други поступак, од стране непосредно надређених државних службеника и министрице финанција, након сазнања о незаконитом обављању послова и задатака који су му повјерени тим радним мјестом, а услијед којих радњи је извршено протуправно отуђење и присвајање (крађа 60.000,00 КМ) прорачунских средстава од стране истог запосленика?

- Ако је неки од поступака проведен против намјештеника – благајника, тражим одговор: које стеговне мјере су том запосленику изречене, у којем раздобљу и какав је тренутачни статус намјештеника?

- Је ли министрица финанција, као руководитељ кантоналног министарства, о протуправним радњама и догађањима унутар Министарства финанција, у вези са свим радњама које за резултат имају проневјеру прорачунског новца од стране запосленика – благајника обавијестила мјеродавна тијела односно Кантонално тужитељство Кантона Средишња Босна?“

 


Саборска заступница Амела Харачић:

(Заступничко питање упућено Министарству образовања, знаности, младих, културе и шпорта)

„Колики је број психолога запослених као стручни сурадници у основним и средњим школама у Кантону Средишња Босна и које су то школе које имају запослене психологе? Колико школа у Кантону Средишња Босна је у протекле двије школске године послало захтјеве за пријам психолога и колико је тих захтјева одобрено?

 


Саборски заступник Иво Шимуновић:

(Заступничко питање упућено Министарству унутарњих послова)

„Што је подузело Министарство унутарњих послова, то јест Ођел за ратне злочине, у истраживању ратног злочина?

Покренуо сам иницијативу и у федералном Дому народа и затражио одговор на питање: што је урађено на истраживању ратних злочина на простору опћине Јајце 1992. – 1995. године? И добио сам повратну информацију да Министарство унутарњих послова није проводило истраге за то вријеме за тај локалитет. Желим нагласити, с обзиром на то да у плану рада Министарства у протеклим годинама, па и у овој години, јест, дакле, истраживање и процесуирање ратних злочина, да се та активност у Јајцу покрене. Јер, наиме, 1992. Јајце је пало, 1995. ослобођено, 1996. године извршена ексхумација масовне гробнице у гробљу на Крављим кожама, у којој су пронађена и идентифицирана 47 тијела Муслимана и Хрвата који су, дакле, на злочиначки начин побијени и ту сахрањени. Од тада нитко није провео никакву процедуру, није се утврдила одговорност, како заповједно тако ни одговорност оних који су то починили. Те стога, да не бисмо доживјели да то падне у заборав, тј. поднесена жртва, мора се покренути истраживање тог ратног злочина. А ако, ево, свједоци тог времена не буду у животу, вјеројатно се то неће догодити. Зато очекујем да Министарство проведе ту активност.“

 


Саборска заступница Сузана Кришто:

(Заступничко питање упућено члановима Владе Кантона и ресорним министарствима)

Стратегија за младе Кантона Средишња Босна прихваћена је 2022. године. Молим предлагатеља мјера у Стратегији за младе Кантона Средишња Босна да доставе извјештај о проведби Стратегије у 2022. и 2023. години. С обзиром на то да се након прихваћања Стратегије за младе у Кантону Средишња Босна требало приступити проведби акцијских планова од стране сваког од ресорних министарстава појединачно, молим да се достави план провођења мјера из дефинираних акцијских планова, с навођењем финанцијских средстава планираних у Прорачуну Кантона Средишња Босна за 2024. годину, с циљем израде анализе остварених циљева и резултата наведених у документу.“