Заступничка питања са VII. сједнице Скупштине/Сабора СБК/КСБ

Заступник Сенад Селимовић: Заступничко питање упућено Влади Кантона

 


Подносим  заступничко питање  Влади Средњобосанског кантона да укине Агенцију за приватизацију. Ова Агенција прави годину. годишњи -300 000 марака, што видимо из данашњих материјала 25 000 марака је финанцирање мјесечно од стране Владе Средњободског кантона. Питање колико је то и законито 4 упослена? Онај који раде тамо та 12 мјесеци пута неки 3000 марака просјечних трошкови, једног упосленог би било 100. Педесетљада, значи дупло мањи трошкови били кад би законом и пребацили као упосленике министарства привреде, гђе би обављали онај корисне послове, овђе не обављају практично ништа, немају никаквог посла, иду на посао, ништа не ради и троше 300 000 марака. Сматрам да овим људима који су упосленици држави овог кантона и државе треба дати неку функцију да се пребацује у министарство привреди и да се направи дупло мањи трошак.

 


Заступник Сенад Селимовић: Заступничко питање упућено Влади Кантона и Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства

 

Тражим од Министарства пољопривреде и шумарства и кантоналног  министарство околиша да се путем инспекцијског наџора утврди да ли је било нелегалног одлагања отпада животињског поријекла на имању Бајра  у Доњем Вакуфу а на основу усменог разговора с грађанима који стању у близини имања овога д.о.о. Бајра у Доњем Вакуфу, као и разговора са предсједником Мјесне заједнице. Сви они тврде да због несносног смрада не могу да изађу из кућа по њиховим претпоставкама, одлагања отпада од стране фирми Бајра.. Тражили су да се тај проблем хитно ријеши због потенцијалних зарази, као и немогућности нормалног живота у близини овога нелегалног одлагалишта.

Заступник Адмир Шкандро: Заступничко питање упућено Министарству образовања, знаности, младих , културе и  спорта,

 


Тражим од  Министарства образовања, знаности, младих , културе и  спорта, тражим одговор на сљедеће питање:

 

Колико ђеце је уписано у прве разреде основне школе, као и који је број укупно уписаних ученика у остале разреде у основним школама у Средњобосанском кантону за 2023/2024 школској години.

 

 

 

Тражим да ми се наведена информација достави разврстано по опћинама и школама.

 


 

Заступник Иво Шимуновић: Заступничко питање   упућено Хрватској болници „др. фра Мато Николић" Нова Била и Опћој болници Бугојно

 

 

 

Колико је упослених доктора специјалиста у хрватској болници „др. фра Мато Николић" Нова Била у 2021. години, те који је број специјалиста кирургије, колико је урађено оперативних захвата у 2021. години и које врсте?

Колико је упослених доктора специјалиста у опћој болници Бугојно у 2021. години, те који је број специјалиста кирургије, колико је урађено оперативних захвата у 2021. години и које врсте?

 

Заступник Иво Шимуновић: Заступничко питање  упућено Министарству  пољопривреде, водопривреде и шумарства

 

Поштовани министре пољопривреде, водопривреде и шумарства г. Адван Акељић,  шта сте подузели у заштити пољопривредника(сточара, пчелара, воћара)  од напада дивљих животиња, понајвише медвједа, дивљих свиња, јазаваца и др., а нанесена им је неизмјерна и непроцјењива дугорочна штета. Наиме, ради се о људима пољопривредницима који раде врло тежак посао, чувају наша рурална подручја те се боре за голо преживљавање.

Молим Вас усмени одговор, а за сљедећу сједницу и писмени одговор.

 

 

 

Заступница Амела Харачић: Заступничка иницијатива упућена Министарству образовања, знаности, младих, културе и  спорта

 


Подносим иницијативу Министарству образовања , културе, спорта и младих да у сарадњи са Владом СБК  донесе Одлуку да у основним и средњим школама у Средњобосанском кантону што прије буду запослени стручни сарадници- социјални радници/це.

 

Заступница Амела Харачић: Заступничка иницијатива упућена Министарству образовања, знаности, младих, културе и  спорта

 

Када Министарство планира донијети Одлуку о упису, почетку и начину реализације Обавезног програма предшколског одгоја и образовања  у години пред полазак у школу за ђецу која нису обухваћена неким програмом предшколског одгоја и образовања у школској 2023/24., а у складу са Законом о предшколском одгоју и образовању ( „Службене новине Средњобосанског кантона“ , број 10/17) ?

 


Заступница Амела Харачић: Заступничко питање упућено Министарству за рад, здравство и социјалну политику и Министарству образовања, културе, спорта и младих.

 


Да ли постоји евиденција  о ђеци основношколског узраста са потешкоћама у развоју  која су категорисана од стране стручних комисија ( броју такве ђеце, врсте потешкоћа и њиховом учешћу у процесу образовања, асистентима у раду) , те да ли министарства финансирају и на који начин обавезно основно школовање ђеце за коју су стручне комисије дале препоруку школовања у специјализираним установама, а које не постоје у СБК, те се школују изван Кантона ( слијепа и слабовидна лица, глухе и наглухе особе)?