Скупштина СБК усвојила измјене и допуне буџета у износу од 416,6 милиона КМ

Скупштина Средњобосанског кантона усвојила је на  XIII. редовној сједници приједлог измјена и допуна буџета кантона за 2024. годину у износу од 416,6 милиона КМ, као и приједлог Закона о извршењу буџета за ову годину.

Буџет је већи, казала је кантонална министрица финансија Мирјана Плавчић, прије свега захваљујући кредиту од 40 миллиона КМ који је у процедури подизања, те расту општих прихода и акумулираном суфициту из претходних година.

"Буџет је увећан за око 60 милиона КМ. Најзначајнија ставка су планирани примици од кредитног задужења у наредном периоду  у износу од 40 милиона, а буџетски приходи се повећавају за око 13 милиона КМ, те се у буџет уноси и преостали дио акумулираног суфицита. На расходовној страни најзначајнији су капитални издаци планирани у износу од око 46 милиона КМ и 13,5 милиона планирани су буџетски издаци за које је најзначајнија ставка повећање за исплате плата, накнада и доприноса запосленима. Од 1. јула основица ће бити подигнута са 385 на 410 КМ, а то повећање основице заједно са свим доприносима и накнадама тешко је око 10 милиона КМ", рекла је Плавчић.

Предсједавајући Скупштине СБК, Дражен Матишић, истакнуо је значај повећања основице у ребалансу али и усклађивања листе лијекова.

"Слиједи нам кредит и развојни пројекти у износу 40 милиона КМ на подручју читавог кантона. Повећали смо основицу за запослене, а заступници су препознали значај изједначавања есенцијалне листе лијекова у СБК с федералном есенцијалном листом", рекао је Матишић.

Осим тога, прихваћен је извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, а такођер, Скупштина је усвојила приједлог одлуке о продужењу мандата Независног одбора за избор и ревизију.

Заступницима на сједници приликом расправе о измјенама и допунама буџета обратио се и заједнички представник синдиката с подручја кантона.