Zastupnička pitanja sa XII. sjednice Skupštine/Sabora SBK/KSB

Zastupnica Irma Čorbić: Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu zdravstva i socijalne politike

 

Na osnovu člana 72.stav 3. I člana 96.tačka b) Poslovnika Skupštine Srednjobosanskog kantona            ( Službene novine SBK/KSB  br.3/04 od 15.3.2004.g.) postavljam

 

                                                                PITANJE

Na IX.sjednici Skupštine podnijela sam Inicijativu prema Ministarstvu zdravstva i socijalne politike za  izmjenu člana 26. u stav 1. tačka 3. alineja druga Zakona o socijalnoj zaštiti,zaštiti CŽR-a i zaštiti porodica sa djecom ( „Sl.novine SBK/KSB“ br: 10/05 ) zbog kršenja osnovnih ljudski prava i jednakosti među spolovima po članu 3. Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini u kojoj bi se pomenuta odredba člana BRISALA.

Budući da do početka ove Skupštine nemam povratnu informaciju da li se pristupilo navedenoj izmjeni, molim odgovor resornog Ministarstva da li su izmjene izvršene i ako nisu razlog zašto nisu.

 

Zastupnica Irma Čorbić: Zastupničko pitanje upućeno Zavodu zdravstvenog osiguranja

 

Na osnovu Poslovnika o radu Skupštine SBK, a što je u skladu sa člankom 72. , stavak(3), podnosim zastupničko pitanje Zavodu zdravstvenog osiguranja SBK/KSB.

Prema Zavodu zdravstvenog osiguranja SBK/KSB o uvođenje u pravo za refundiranje troškova ugradnje ekspandera nakon izvršene mastektomije/odnosno amputacije dojke pacijenticama kojima je ukazana potreba za istim.

 

 

 

Zastupnik Haris Kaniža: Zastupničko pitanje upućeno Osnovoj školi „Vitovlje“

U svojstvu zastupnika Naroda i Pravde u Saboru Katona Središnja Bosna, a na temelju članka 96. Poslovnika Sabora Kantona Središnja Bosna, podnosim zastupničko pitanje Saboru Kantona da se od Osnovne škole Vitovlje (općina Travnik) traži dostavljanje odgovora ko je organizovao i finansirao ekskurziju malog broja učenika, zaposlenih i trećih lica u Tursku koja se dogodila krajem ove školske godine, na koji način je organizovana, ko je određivao spisak putnika i da li su putnici morali učestvovati u plaćanju troškova ekskurzije

                                                                          

Zastupnica Amela Haračić: Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu  za rad, zdravstvo i socijalnu politiku

Na temelju članka 72.stavak 3.Poslovnika Sabora Kantona Središnja Bosna („ Službene novine SBK/KSB „ br.3/04 od 15.03.2004.g. ) postavljam

ZASTUPNIČKO PITANJE

Koliko ima obitelji u Kantonu Središnja Bosna koje imaju troje ili više djece?

 

  

Zastupnica Amra Huseljić: Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnoj upravi za civilnu zaštitu KSB

 

Na temelju Poslovnika Sabora Kantona Središnja Bosna, a što je sukladn s člankom 72., stavak (3) postavljam zastupnička pitanja:

 

Kakav je status uklanjanja mina sa sumnjivih površina u općinama Srednobosanskog kantona?

Na koji način  i koliko se pruža finansijska  podrška općinama Srednjobosanskog kantona u cilju da imamo općine bez mina?

 

Zastupnik Eldin Delić: Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnom tužteljstvu

 

Temeljem Poslovnika o radu Sabora Kantona, a sukladno s člankom 72. , stavak (3), podnosim zastupničko pitanje Kantonalnom tužiteljstvu KSB.

Obzirom da se bliži obilježavanje 31. Godišnjice zločina nad Bošnjacima sela Lazine,općina Novi Travnik, iskoristio bi priliku du uputim zastupničko pitanje koje glasi:“ U kojoj fazi su istrage i sudski procesi za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima sela Lazine u općini Novi Travnik?

Odgovor na postavljeno pitanje molim da mi se dostavi u pismenoj formi.

 

Zastupnik Ivo Šimunović: Zastupničko pitanje postavljeno Ministarstvu prostornog uređenja, gradnje, zaštite okoliša, povratka i stembenih poslova

 

Po zahtjevu mještana sela Vukićevci i Kuprešani, postavljam pitanje ministru prostornog uređenja. zaštite okoliša i povratka.Naime, u naselju  je veliko spremište ili odlagalište.

Rabljenih vozila koja se nekontrolirano koriste za sekundarne sirovine, ispuštaju ulja i raznorazni drugi otpadni materijali, što ugrožava izvorište i vodocrpilište Resnika koje je, evo, u izgradnji za desnu obalu Rijeke Vrbasa za sva sela. Dakle, iznad tog izvorišta, što može prijetiti zdravlju i životu na tom prostoru. Treba obići, vidjeti, pa se i uvjeriti ulja se ispuštaju u podzemlje. Znamo da 1 kap ulja zagađuje 1000 l vode. To može proizvesti dugotrajne i nepredvidive posljedice na zdravlje ljudi. Stoga molim informaciju šta je uradila inspekcija na terenu ne uvidjevši to zagađenje i što kani učiniti u narednom periodu jer se ne primjećuje da je išta konkretno poduzeto na tom prostoru.