Zastupnička pitanja sa XI. sjednice Skupštine/Sabora SBK/KSB

Zastupnica Amela Haračić:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu zdravstva i socijalne politike)

„Na osnovu stava 3. člana 72. i tačke b) člana 96. Poslovnika Skupštine Srednjobosanskog kantona (''Službene novine Srednjobosanskog kantona'', broj 3/04, 6/13 i 16/20) postavljam pitanje:

Postoji li u Srednjobosanskom kantonu zakonska mogućnost korištenja porodiljskog bolovanja u trajanju od godinu dana za bilo kojeg roditelja tj. da li to pravo može ostvariti i majka i otac? Da li ima i koliko očeva koji su u 2023. godini i prethodna tri mjeseca 2024. godine podnijeli zahtjev i jesu li ostvarili to pravo i u kojim općinama Srednjobosanskog kantona? Kojim kantonalnim aktom je regulisano ovo pravo?

 

Zastupnik Ilija Nakić:

(Zastupničko pitanje upućeno Šumskoprivrednom društvu „Šume Srednjobosanskog kantona“)

„Kada će Šumskoprivredno društvo „Šume Srednjobosanskog kantona“ sanirati štetu na cesti Gornji Prići – Kraljevice  u dužini od 4,5 km, općina Travnik?“

 

Zastupnica Suzana Krišto:

(Zastupničko pitanje upućeno Vladi Kantona)

„Molim da mi se dostavi podatak koliko je lica iskoristilo olakšicu prilikom kupovine prve nekretnine za stanovanje na osnovu Zakona o porezu na promet nekretnina Srednjobosanskog kantona, na godišnjem nivou, od dana stupanja na snagu Zakona, razvrstano po općinama.

 

Zastupnik Eldin Delić:

(Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnom tužiteljstvu)

„Na osnovu stava 3. člana 72. i Poslovnika Skupštine Srednjobosanskog kantona postavljam zastupničko pitanje:

Da li je kod vas na postupanju predmet Tuzlanski konvoj spasa? Ako jeste, u kojoj je fazi? A ako nije kod Vas na postupanju, onda da mi odgovorite u kojem tužilaštvu se taj predmet nalazi?

 

Zastupnik Admir Škandro:

(Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnoj upravi za branitelje)

„Od Kantonalne uprave za branioce Srednjobosanskog kantona, tražim odgovor na sljedeće pitanje:

Tražim da mi dostavite spisak branilaca koji su ostvarili pravo na pomoć za sufinansiranje u 2023. godini. Navedenu informaciju dostaviti razvrstanu po godinama, s podacima: ime prezime, općina i iznos dodijeljenih sredstava.“

 

Zastupnica Melisa Kajmak:

(Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnom tužiteljstvu)

„Koristim pravo zastupnika, na osnovu Poslovnika o radu Skupštine Srednjobosanskog kantona, a što je u skladu sa stavom 3. člana 72., da postavim zastupničko pitanje Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona ili nadležnom tužilaštvu ili sudskoj instanci.

S obzirom da se bliži obilježavanje 31. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u Ahmićima, Donjoj Večeriskoj i Starom Vitezu, iskoristila bih priliku da uputim zastupničko pitanje koje glasi:

U kojoj fazi su istrage i sudski procesi za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima na području općine Vitez? Konkretno, radi se o slučajevima stradanja Bošnjaka u Ahmićima, slučaj Tuzlanske kolone / konvoja, zatim slučaj terorističkog čina Cisterna, gdje su stradale sljedeće žrtve: vozač cisterne Mujo Šahman i 6 civilnih žrtava: Husein Karahodža, Fatima Grahić, Enes Šehić, Munevera Begović i Mehmed Silnović, svirepo ubistvo komandira Policijske stanice Vitez Šabana Mahmutovića, koje se desilo u samom centru grada, ubistva u kući Esada Alića zvanog Staklar, u centru Viteza, gdje je ubijena kompletna porodica Topalović: Began, Fatima, Omer, Zijada, Amela, zatim slučaj ubistva Nedima i Mire Zlotrg, ubistvo Salema Topčića, ubistvo Huse Krđalića u Ahmićima, ubistva maloljetne djece u Starom Vitezu snajperskim djelovanjem, ciljano na civile, Adisa Gradinovića i Amara Šehića, ubistva u kući vlasnika Jasmina Grizovića – njegove supruge Semre Grizović, Emine Karahasanović i njene kćerke Muzafere i Katice Patković, i ostalih predmeta koji su pokrenuti ili prijavljeni i postoji mogućnost da se pokrenu, kada bi mogli očekivati presude i zadovoljenje pravde, te kada ste zaprimili posljednju prijavu za ratni zločin nad bošnjačkim civilima s područja općine Vitez?

 

Zastupnik Nedžad Orman:

(Zastupničko pitanje upućeno Stručnoj službi Sabora KSB)

„Klub SDA traži od Stručne službe Skupštine Srednjobosanskog kantona da nam dostavi koliko je upućeno zastupničkih pitanja Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta u ovom mandatu, i na koliko pitanja je stigao odgovor?“