Zastupnička pitanja sa X. sjednice Skupštine/Sabora SBK/KSB

Saborski zastupnik Anto Lozančić:

(Zastupničko pitanje upućeno Vladi Kantona i resornim ministarstvima)

„Tko je mjerodavan za provedbu Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim ugostiteljskim i drugim objektima? Koliko je kazni izdano za kršenje navedenog Zakona?

Obrazloženje

S obzirom na to da je Zakon donesen prije više od godinu dana te da ga gotovo nitko ne poštuje, smatram da je važno da se počne primjenjivati, bar u objektima u kojima se uslužuje i konzumira hrana.“

Saborska zastupnica Mensura Karić:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu unutarnjih poslova)

„1. Koliko policijskih službenika u protekloj godini i zbog čega je obavilo izvanredni liječnički pregled kako bi se ocijenila njegova radna sposobnost?

  1. Koliko ste u proteklom vremenu primili prijava protiv policijskih službenika? Koliko je stegovnih postupaka pokrenuto protiv policijskih službenika?“

 

Saborski zastupnik Anto Bilić:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu pravosuđa i uprave)

  1. Je li Ministarstvo pravosuđa i uprave upis u Registar udruženja/fondacija obavilo isti dan kada je zahtjev podnesen od jedne skupštine, a o zahtjevu druge skupštine se niste očitovali – niste riješili HKD NAPREDAK BUSOVAČA?
  2. Je li Ministarstvo prihvatilo i registriralo potpuno novi STATUT HKD NAPREDAK BUSOVAČA pod izjavom da je uneseno samo nekoliko izmjena, a prema saznanju, cijeli je Statut izmijenjen?

 

Zamjenica predsjedatelja Sabora Kantona Ljubinka Atanasijević:

(Zastupničko pitanje upućeno Vladi Kantona)

„Poznato nam je da je u posljednjih nekoliko mjeseci Vlada Kantona Središnja Bosna već izdala četiri koncesije za izgradnju vjetroelektrana na Vlašiću. Ugovore su potpisali i TLG, d. o. o., iz Travnika, i kompanije EIB Internationale, a. d., Banja Luka.

Moja pitanja u vezi s vjetroelektranama glase:

  1. Je li točno da se radi o koncesijama gdje nema natječaja, nego zainteresirane osobe podnose samoinicijativnu ponudu mjerodavnom kantonalnom tijelu?
  2. Po koliko zaposlenih imaju te tvrtke?
  3. Je li točno da su koncesije već prenesene na nekog drugog koncesionara i, ako jest, na koga?“

(Zastupničko pitanje upućeno Kantonalnoj upravi za branitelje)

„Na temelju stavka (3) članka 72. Poslovnika Sabora Kantona Središnja Bosna, postavljam pitanje Kantonalnoj upravi za branitelje: Zašto prilikom donošenja Pravilnika o ostvarivanju prava na stipendije nije omogućeno studentima prve godine studija pravo apliciranja na natječaj za dodjelu stipendija djeci branitelja za 2023./2024. akademsku godinu?

 

Saborski zastupnik Admir Škandro:

(Zastupničko pitanje upućeno predsjedniku Vlade Kantona)

„Od predsjednika Vlade Kantona Središnja Bosna tražim odgovor na sljedeća pitanja:

  1. Kakav je trenutačni radnopravni status državnog službenika ravnatelj Ureda za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitete prema međunarodnom standardu Kantona Središnja Bosna?
  2. Koliko je državnih službenika i namještenika zaposlenih u kantonalnim tijelima državne službe suspendirano s radnih mjesta tijekom 2023. godine zbog pokretanja kaznenih postupaka ili nakon što je potvrđena optužnica protiv takvih osoba?“

 

Saborski zastupnik Admir Škandro:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu financija)

„Od Ministarstva financija tražim odgovor na sljedeća pitanja:

- Je li protiv namještenika koji u okviru Ministarstva financija obavlja poslove radnog mjesta blagajnik proveden stegovni postupak ili neki drugi postupak, od strane neposredno nadređenih državnih službenika i ministrice financija, nakon saznanja o nezakonitom obavljanju poslova i zadataka koji su mu povjereni tim radnim mjestom, a uslijed kojih radnji je izvršeno protupravno otuđenje i prisvajanje (krađa 60.000,00 KM) proračunskih sredstava od strane istog zaposlenika?

- Ako je neki od postupaka proveden protiv namještenika – blagajnika, tražim odgovor: koje stegovne mjere su tom zaposleniku izrečene, u kojem razdoblju i kakav je trenutačni status namještenika?

- Je li ministrica financija, kao rukovoditelj kantonalnog ministarstva, o protupravnim radnjama i događanjima unutar Ministarstva financija, u vezi sa svim radnjama koje za rezultat imaju pronevjeru proračunskog novca od strane zaposlenika – blagajnika obavijestila mjerodavna tijela odnosno Kantonalno tužiteljstvo Kantona Središnja Bosna?“

 

Saborska zastupnica Amela Haračić:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa)

„Koliki je broj psihologa zaposlenih kao stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Središnja Bosna i koje su to škole koje imaju zaposlene psihologe? Koliko škola u Kantonu Središnja Bosna je u protekle dvije školske godine poslalo zahtjeve za prijam psihologa i koliko je tih zahtjeva odobreno?

 

Saborski zastupnik Ivo Šimunović:

(Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu unutarnjih poslova)

„Što je poduzelo Ministarstvo unutarnjih poslova, to jest Odjel za ratne zločine, u istraživanju ratnog zločina?

Pokrenuo sam inicijativu i u federalnom Domu naroda i zatražio odgovor na pitanje: što je urađeno na istraživanju ratnih zločina na prostoru općine Jajce 1992. – 1995. godine? I dobio sam povratnu informaciju da Ministarstvo unutarnjih poslova nije provodilo istrage za to vrijeme za taj lokalitet. Želim naglasiti, s obzirom na to da u planu rada Ministarstva u proteklim godinama, pa i u ovoj godini, jest, dakle, istraživanje i procesuiranje ratnih zločina, da se ta aktivnost u Jajcu pokrene. Jer, naime, 1992. Jajce je palo, 1995. oslobođeno, 1996. godine izvršena ekshumacija masovne grobnice u groblju na Kravljim kožama, u kojoj su pronađena i identificirana 47 tijela Muslimana i Hrvata koji su, dakle, na zločinački način pobijeni i tu sahranjeni. Od tada nitko nije proveo nikakvu proceduru, nije se utvrdila odgovornost, kako zapovjedno tako ni odgovornost onih koji su to počinili. Te stoga, da ne bismo doživjeli da to padne u zaborav, tj. podnesena žrtva, mora se pokrenuti istraživanje tog ratnog zločina. A ako, evo, svjedoci tog vremena ne budu u životu, vjerojatno se to neće dogoditi. Zato očekujem da Ministarstvo provede tu aktivnost.“

 

Saborska zastupnica Suzana Krišto:

(Zastupničko pitanje upućeno članovima Vlade Kantona i resornim ministarstvima)

Strategija za mlade Kantona Središnja Bosna prihvaćena je 2022. godine. Molim predlagatelja mjera u Strategiji za mlade Kantona Središnja Bosna da dostave izvještaj o provedbi Strategije u 2022. i 2023. godini. S obzirom na to da se nakon prihvaćanja Strategije za mlade u Kantonu Središnja Bosna trebalo pristupiti provedbi akcijskih planova od strane svakog od resornih ministarstava pojedinačno, molim da se dostavi plan provođenja mjera iz definiranih akcijskih planova, s navođenjem financijskih sredstava planiranih u Proračunu Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu, s ciljem izrade analize ostvarenih ciljeva i rezultata navedenih u dokumentu.“