Zastupnička pitanja sa VII. sjednice Skupštine/Sabora SBK/KSB

Zastupnik Senad Selimović: Zastupničko pitanje upućeno Vladi Kantona

 

Podnosim  zastupničko pitanje  Vladi Srednjobosanskog kantona da ukine Agenciju za privatizaciju. Ova Agencija pravi godinu. godišnji -300 000 maraka, što vidimo iz današnjih materijala 25 000 maraka je financiranje mjesečno od strane Vlade Srednjobodskog kantona. Pitanje koliko je to i zakonito 4 uposlena? Onaj koji rade tamo ta 12 mjeseci puta neki 3000 maraka prosječnih troškovi, jednog uposlenog bi bilo 100. Pedesetljada, znači duplo manji troškovi bili kad bi zakonom i prebacili kao uposlenike ministarstva privrede, gdje bi obavljali onaj korisne poslove, ovdje ne obavljaju praktično ništa, nemaju nikakvog posla, idu na posao, ništa ne radi i troše 300 000 maraka. Smatram da ovim ljudima koji su uposlenici državi ovog kantona i države treba dati neku funkciju da se prebacuje u ministarstvo privredi i da se napravi duplo manji trošak.

 

Zastupnik Senad Selimović: Zastupničko pitanje upućeno Vladi Kantona i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

 

Tražim od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i kantonalnog  ministarstvo okoliša da se putem inspekcijskog nadzora utvrdi da li je bilo nelegalnog odlaganja otpada životinjskog porijekla na imanju Bajra  u Donjem Vakufu a na osnovu usmenog razgovora s građanima koji stanju u blizini imanja ovoga d.o.o. Bajra u Donjem Vakufu, kao i razgovora sa predsjednikom Mjesne zajednice. Svi oni tvrde da zbog nesnosnog smrada ne mogu da izađu iz kuća po njihovim pretpostavkama, odlaganja otpada od strane firmi Bajra.. Tražili su da se taj problem hitno riješi zbog potencijalnih zarazi, kao i nemogućnosti normalnog života u blizini ovoga nelegalnog odlagališta.

Zastupnik Admir Škandro: Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih , kulture i  sporta,

 

Tražim od  Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih , kulture i  sporta, tražim odgovor na sljedeće pitanje:

 

  1. Koliko djece je upisano u prve razrede osnovne škole, kao i koji je broj ukupno upisanih učenika u ostale razrede u osnovnim školama u Srednjobosanskom kantonu za 2023/2024 školskoj godini.

 

 

Tražim da mi se navedena informacija dostavi razvrstano po općinama i školama.

 

 

Zastupnik Ivo Šimunović: Zastupničko pitanje   upućeno Hrvatskoj bolnici „dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila i Općoj bolnici Bugojno

 

 

Koliko je uposlenih doktora specijalista u hrvatskoj bolnici „dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila u 2021. godini, te koji je broj specijalista kirurgije, koliko je urađeno operativnih zahvata u 2021. godini i koje vrste?

Koliko je uposlenih doktora specijalista u općoj bolnici Bugojno u 2021. godini, te koji je broj specijalista kirurgije, koliko je urađeno operativnih zahvata u 2021. godini i koje vrste?

 

Zastupnik Ivo Šimunović: Zastupničko pitanje  upućeno Ministarstvu  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

 

Poštovani ministre poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g. Advan Akeljić,  šta ste poduzeli u zaštiti poljoprivrednika(stočara, pčelara, voćara)  od napada divljih životinja, ponajviše medvjeda, divljih svinja, jazavaca i dr., a nanesena im je neizmjerna i neprocjenjiva dugoročna šteta. Naime, radi se o ljudima poljoprivrednicima koji rade vrlo težak posao, čuvaju naša ruralna područja te se bore za golo preživljavanje.

Molim Vas usmeni odgovor, a za sljedeću sjednicu i pismeni odgovor.

 

 

 

Zastupnica Amela Haračić: Zastupnička inicijativa upućena Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i  sporta

 

Podnosim inicijativu Ministarstvu obrazovanja , kulture, sporta i mladih da u saradnji sa Vladom SBK  donese Odluku da u osnovnim i srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu što prije budu zaposleni stručni saradnici- socijalni radnici/ce.

 

Zastupnica Amela Haračić: Zastupnička inicijativa upućena Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i  sporta

 

Kada Ministarstvo planira donijeti Odluku o upisu, početku i načinu realizacije Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja  u godini pred polazak u školu za djecu koja nisu obuhvaćena nekim programom predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2023/24., a u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju ( „Službene novine Srednjobosanskog kantona“ , broj 10/17) ?

 

Zastupnica Amela Haračić: Zastupničko pitanje upućeno Ministarstvu za rad, zdravstvo i socijalnu politiku i Ministarstvu obrazovanja, kulture, sporta i mladih.

 

Da li postoji evidencija  o djeci osnovnoškolskog uzrasta sa poteškoćama u razvoju  koja su kategorisana od strane stručnih komisija ( broju takve djece, vrste poteškoća i njihovom učešću u procesu obrazovanja, asistentima u radu) , te da li ministarstva finansiraju i na koji način obavezno osnovno školovanje djece za koju su stručne komisije dale preporuku školovanja u specijaliziranim ustanovama, a koje ne postoje u SBK, te se školuju izvan Kantona ( slijepa i slabovidna lica, gluhe i nagluhe osobe)?