Zastupnička pitanja sa XIV. sjednice Skupštine SBK

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Ljubinka Atanasijević: Zastupničko pitanje upućeno premijeru SBK, Vladi SBK, Uredu za evropske integracije SBK, Komisija za evropske integracije Skupštine SBK

 

Da li je uslovnu saglasnost na tekst Nacrta Reformske agende sročio:

  • Lično premijer, gospodin Tahir Lendo,
  • Vlada Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna,
  • Ured za evropske integracije SBK/KSB,
  • Komisija za evropske integracije Skupštine SBK/KSB, ili
  • Svi oni zajedno uz sinhronizovanu i koordiniranu KOORDINACIJU.

OBRAZLOŽENJE

Jasno je (i imaju pravo na to) da su četiri Kantona (TK, Ze-Do kanton, USK i SBK) dali uslovnu saglasnost na tekst Nacrta Reformske agende.

Jasno je (i imaju pravo) da kroz koordinaciju kantoni imaju pravo blokade i veta.

A šta je nejasno?

Nejasno je da li su navedeni naslovi kojima sam uputila pitanje uopšte međusobno razgovarali o tome, nejasno je da li je Ured za evropske integracije Vlade SBK/KSB raspravljao o tome i sugerisao Vladi, a nakon usaglašavanja na sjednici Vlade, Premijer dobio tekst uslovne saglasnosti?

Nejasno je da li se Komisija za evropske integracije Skupštine SBK/KSB uključila u ovaj proces i o tome dala svoje mišljenje bar u jednoj rečenici?

Nejasno je i da li će se o ovakvim stvarima pitati samo Premijer (ako se sad pitao) ili će brigu o tome podijeliti sa Vladom, Uredom za evropske integracije i Komisijom za evropske integracije Skupštine SBK/KSB, a možda će i nas zastupnike neko nekad nešto upitati i konsultovati?

 

Ukoliko je postojala koordinacija navedenih organa, molim Vas da zanemarite ovo moje pitanje.